Református Internetes Lelkigondozás
| ONLINE LELKISEGÉLY | Skype logo ID: lelkigondozas1 | mindennap 17 - 01. óra között
Akadálymentes verzió
A Skype-os lelki-gondozás hívható mindennap: 17 - 01. óra között.

     

Skype azonosító: lelkigondozas1

Karácsony az év gyönyörű időszaka


A Karácsony az év gyönyörű időszaka - Krisztus születésének az ünnepe. Az egyik módja az ünneplésnek az, hogy megajándékozzuk egymást. Azonban, olyan társadalomban élünk, ahol minél elfoglaltabb valaki, annál több tapsot kap.

Így nagyon könnyen elmerülhetünk a vásárlásban, a teendőkben, egyszóval a "karácsonyi bizniszben". És mire eljön a nagy nap, egyszerűen már nem is tudjuk élvezni.

KarácsonyDe mi miért ne csinálnánk jobban? Tudjuk, hogy a teljes öröm nem az ajándékokban, hanem Isten jelenlétében van: "teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon" (Zsoltárok 16:11). Ebben rejlik a Karácsony varázsa, ami megelevenít minket!... Tehát lassíts le, csendesedj el, és szakíts időt arra, hogy megmártózz Isten jelenlétében.

Igen, lesznek majd problémák és emberek, akik frusztrálnak, vagy csalódást okoznak. Azonban a rosszat a jóval tudod ellensúlyozni, ha minőségi időt töltesz Istennel és átadod magad az ünnepi időszak örömeinek.

Ha úgy érzed, hogy túl nagy rajtad a nyomás, próbálj ki néhányat ezek közül az egyszerű "receptek" közül, hogy az ünnepi időszak kevesebb stresszt és több örömet tartogasson.

1.Végy egy mély lélegzetet.
"Engem Isten Lelke alkotott, a Mindenható lehelete éltet." (Jób 33:4)

2.Olvass valami bátorítót.
"Fiam, figyelj szavaimra, hajtsd füledet mondásaimra! Ne téveszd szemed elől, Őrizd meg azokat szíved mélyén, mert életet adnak azoknak, akik megtalálják, és gyógyulást egész testüknek." (Példabeszédek 4:20-22)

3.Hallgass dicsőítő zenét.
"Imádjátok az Urat örömmel; vidám dalokkal járuljatok elé." (Zsoltárok 100:2, angolból fordítva)

4.Időben feküdj le.
"Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az ÚR szeret, annak álmában is ad eleget." (Zsoltárok 127:2)

5.Tölts időt egy közeli baráttal.
"Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." (Galata 6:2)

6.Egyél finom, tápláló ételeket.
"Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek." (3 János 1:2)

7.Írd le az aggodalmaidat, majd dobd el őket.
"Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." (1 Péter 5:7)

8.Készíts egy listát azokról a dolgokról, amikért hálás vagy.
"mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Tesszalonika 5:18)

9.Tölts időt a szabadban.
"Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny." (Zsoltárok 19:2)

10.Légy játékos és nevess sokat!
"A vidám szív a legjobb orvosság?" (Példabeszédek 17:22)

Joyce Meyer


Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja: 2016.09.10.


ILG - Öngyilkosság Megel?zésének Világnapja

Magyarországon az utóbbi években, bár csökken az öngyilkosságok száma, mégis európai viszonylatban a második, világszinten az első öt legrosszabb mutatóval rendelkező ország közé tartozunk. A lelki elsősegély telefonszolgálatok több mint 40 éve állnak az öngyilkosság megelőzés szolgálatában. A Világnap alkalmából - a 116-123-as számon megvalósuló "élet és lélekmentő" feladatellátás mellett - szakmai programokkal hívjuk fel a figyelmet közös felelősségünkre e sajátos életvédelemben.

Az Öngyilkosság Megelőzési Világnapot minden évben szeptember 10-én tartják az International Association for Suicide Prevention (IASP) és a WHO kezdeményezésére.

Az idei év nemzetközi jelmondata: "Kapcsolat. Jelenlét. Figyelem."

Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja alkalmából szervezett programjaink célja, hogy felhívjuk a figyelmet a család és a segítők összefogásának szerepére az öngyilkosság megelőzésében. A legfontosabb, hogy ápoljuk emberi kapcsolatainkat, tudjunk valóban "jelen lenni" egymás életében, és kellő "figyelmet" tanúsítsunk embertársaink felé. Minderről szó esik a napokban Salgótarjánban, ahol a világnap alkalmából az önkéntes telefonos segítők továbbképzésére is sor kerül.

Továbbra is várjuk csapatunkba a segítő szakma iránt elhivatottságot érző embereket, akik a kiválasztást majd egy speciális képzést követően ülhetnek a segélytelefon vonalak mellé, és vehetnek részt ebben a nemes életmentő munkában.

Jelentkezés honlapunkon: www.sos116-123.hu


Magány, család és egyéb bajok


Magány, családi konfliktusok, munkanélküliség, betegség, alkoholizmus - ezek a leggyakoribb gondok, ami miatt tárcsázzák a telefonos lelki elsősegély szolgálatot a segítségkérők. Van olyan hívó is, aki nem szól, csak sír percekig.

Egy átlagos hívás húsz percig tart, de előfordul, hogy akár másfél órán keresztül beszélgetünk a hívó féllel - mondja a református telefonos lelkigondozó szolgálat vezetője. Révész Anikó elárulta azt is, hogy vannak notórius, visszatérő telefonálók, akik hosszú ideig forognak problémáik körül, és úgy tűnik, semmilyen tanács nem hat és nem hoz pozitív változást az életükben. Azt azonban soha nem tudják pontosan az önkéntes lelkigondozók, hogy valójában mit jelent a vonal túlsó végén ülőnek, hogy meghallgatták. Lehet, hogy éppen az életet.

Az emberek problémáiról szólva Révész Anikó úgy fogalmazott, hogy Magyarországon mások a gondok, mint a kárpátaljai magyarok körében. A közelmúltban indult Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálathoz általában az itthonitól eltérő jellegű hívások futnak be. Ukrajnában hatalmas trauma a háború és velejárói, a szegénység, a munkanélküliség és az alkoholizmus. Nagyon sokan az alkoholban lelik meg életük értelmét, vagy úgy érzik, másként nem tudják túlélni, feldolgozni a nehéz mindennapokat. De vannak eltérő vélemények is. - Egy idős bácsi éppen azt ecsetelte nekem Kárpátalján, hogy a városi emberek is kapnak parcellákat olcsón, így bárki termelhet, ültethet a kertjében, de vannak olyanok, akik inkább csak fekszenek az ágyon és telefonálgatnak.

Lelki gondozásKárpátalján éppen a kelet-ukrajnai háborús helyzet miatt vetődött fel a telefonos lelkigondozói szolgálat létrehozása, hiszen nagy bajba jutnak a családok, a férfiak elmennek, nincs munka, felszöktek az árak, a számlák pedig kérlelhetetlenül jönnek. Itthon összesen ötszáz önkéntes fogadja a segélykérő hívásokat tizennyolc szolgálatnál. Erdély és Kárpátalja bekapcsolása után a felvidéki szolgálat létrehozásával a határon túli magyarság a Kárpát-medence további régiójában kap krízishelyzetben anyanyelvén segítséget. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége kétéves képzésén tizenketten végeztek, ők alapították meg a közelmúltban a beregszászi telefonos lelki elsősegélyt. Most újabb önkéntes csapatot gyűjtenek, őket már helyben képzik majd ki. Révész Anikó örömmel újságolta, hogy imaszolgálat is áll a telefonos lelkigondozók mögött, akik kéthetente imádkoznak az önkéntesekért. Az önkéntesek minősítővizsga-bizonyítványt kapnak, enélkül senki nem dolgozhat. Hiába képzett mentálhigiénés szakember vagy lelkipásztor valaki, ha telefonos lelkigondozó szeretne lenni, akkor el kell végeznie a speciális telefonos lelkigondozói képzést.

A református telefonos lelkigondozói szolgálatnak jelenleg 25 önkéntese van, és 11-en járnak képzésre. - Szükség is van ennyi emberre, hiszen szeretnénk még jobban kiterjeszteni a szolgálatot. Van fluktuáció is, hiszen az évek során az önkénteseink elfáradnak, néha szünetet kérnek valami miatt, és akkor őket helyettesíteni kell. A napi 12 óra ügyelethez nagyjából 30 fős stáb szükséges. Ezen kívül az országban egyedülálló módon mi végzünk csak skype-os lelkigondozást. Ezt főleg a harmincas-negyvenes korosztály veszi igénybe, és az is érdekes, hogy ők nem krízishelyzetekben, hanem inkább hitbéli és filozófiai kérdésekben kérnek segítséget. Akár skype-on, akár telefonon hívnak minket, délután 5 óra és hajnal 1 óra között vagyunk elérhetők.

Révész Anikó szerint minden lehetséges módon hírverést kell csinálni a telefonos lelkigondozói szolgálatról, hiszen sok ember most is a tévés jósdákat hívja. Sokan közülük csak azt szeretnék, ha valaki meghallgatná őket, jó lenne tudniuk, hogy létezik a mi szolgálatunk, ahol valódi segítséget kaphatnak, és nem jutnak csalók karmai közé. Sok ember azonban hiszékeny, és a jövőt akarja tudni. Pedig mi egyfajta diszpécserszerepet is betöltünk. A rászorulókat el tudjuk kalauzolni a megfelelő szakemberekhez, ahol személyes találkozásra is lehetőség van. A Kálvin téren található Gyökössy Intézetben lelkigondozók várják a beszélgetésre, segítségre vágyókat.

A Református Telefonos Lelkigondozás: + 36 1 201-0011

A Református Internetes Lelkigondozás hívható Skype-on, ID: lelkigondozas1

A lelki elsősegély vonal: 116-123 (csak ezt a 6 számot kell tárcsázni!)

Hívható a nap 24 órájában, az ország egész területéről ingyenesen, mobil- és vezetékes telefonról egyaránt.

Fekete Zsuzsa parokia.hu


Mit tehetek, ha elfáradt a lelkem?


Debrecen ? Hétévente nekünk is indokolt lenne elmenni egy év szabira?

Bagdy EmőkeOly korban élünk a földön, hogy a pápának kell meghatározni az irgalom évét, hogy irgalmat gyakoroljunk ? fogalmazott professzor dr. Bagdy Emőke szakpszichológus, professzor emeritus a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltsége Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciáján szerdán.

Úgy bánunk egymással, mint a tárgyainkkal: felhasználjuk, kihasználjuk, eldobjuk. Vagy talán úgy sem? De hát azokat szervizeljük, napra pontosan tudjuk, mikor következik az olajcsere az autónkban? Mi nem érdemelnénk meg a teljes energiacserét? ? kérdezte a hallgatóságát kiemelve, rendkívül fontos, hogy ők, a segítők milyen karban vannak. A segítés oldaláról ugyanis intenzív a fluktuáció ? e szakmáknak maga a paradoxon. Időnként rehumanizálni kell a lelkünket ? emelte ki.

Teljes cikk >>

Tanulságos történet a válságról


Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál. (Róma 8:28)
Egy-egy dolgot többféleképpen láthatunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy valamiről mit gondolunk. Íme, egy történet ennek kapcsán: Egy montanai szervezet ötezer dolláros díjat tűzött ki minden egyes élve elfogott farkasért. Két vadász, Sam és Jed úgy döntött, hogy nekivág a hegyeknek, és keres egy kis pénzt farkasok elfogásával. Éjjel-nappal járták a hegyeket, kutatva értékes zsákmányuk után. Háromnapi sikertelen vadászat után kimerülten lefeküdtek és elaludtak.
Az éjszaka közepén Sam egyszer csak arra ébredt, hogy vagy ötven farkasból álló falka veszi őket körül. Vörös szemük csak úgy lángolt, és vicsorogva morogtak a két vadászra, ugrásra készen. Sam oldalba bökte Jed-et, és így szólt: "Hé, ébredj! Gazdagok leszünk!"
Néha, amikor úgy tűnik, hogy sok nehézség vesz körül minket, lehet, hogy valójában sok lehetőség van körülöttünk. A "válság" szó kínai szimbóluma igazából a "veszély" és a "lehetőség" szavak kombinációja. Ahányszor krízishelyzetbe kerülünk, dönthetünk a rémület és gyávaság mellett, vagy pedig az erő és a bátorság mellett. Csak nézőpont kérdése.
Ha legközelebb pácba kerülsz, jusson eszedbe: "Gazdag leszel!" Lehetőséged nyílik arra, hogy tanulj és növekedj, és hogy megtapasztald Isten kegyelmét és erejét abban a helyzetben. Ilyen helyzetek nem adódnak minden nap!

A weboldalunk cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Rendben