Református Internetes Lelkigondozás
| ONLINE LELKISEGÉLY | Skype logo ID: lelkigondozas1 | mindennap 17 - 01. óra között
Színes verzió
A Skype-os lelki-gondozás hívható mindennap: 17 - 01. óra között.

     

Skype azonosító: lelkigondozas1

LESZ találkozó ésBántalmazott férfiak - Láthatatlan áldozatok a párkapcsolatban


Előző bejegyzésem megjelenése után sok emailt kaptam, elsősorban férfiaktól. Mindegyikük ugyan azt a kérdést tette fel. Miért van az, hogy a családon belüli erőszakkal, különösen az érzelmi bántalmazással (is) mindig csak a férfiakat vádolják, hiszen a nők is mesterei, főleg a verbális támadásoknak.
Az esetek többségében a bántalmazást valóban férfiak követik el, a társadalom számára a nők a "gyengébbik nem, akiket védelmezni kell", de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a férfiak ne lehetnének áldozatai a családon belüli erőszaknak. Sokkal több férfi szenved ettől, mint valójában gondolnánk. A férfiak azonban még kevésbé beszélnek erről nyíltan, mint a nők.
A férfiakat már gyermekkoruk óta arra nevelik, hogy ők az "erősebbik nem". Nem sírhatnak, nem lehetnek "puhányok". A szégyenérzet és félelem, hogy gúny tárgyává válnak a haverok előtt, vagy nem felelnek meg a társadalmi "elvárásoknak", általában megakadályozza őket abban, hogy nyíltan beszéljenek a problémájukról.
A verbális, érzelmi bántalmazást alkalmazó nőkre általában csak bizonyos jelzőket húznak rá, "házisárkánynak" titulálják, vagy a hormonokra fogják. Ritkán beszélünk erről, mert nehéz elképzelni, hogy egy férfi is szenvedhet emiatt egy párkapcsolatban a mai társadalmi sztereotípiák árnyékában.
A viccekben, a humoros történetekben az ilyen feleség általában nem vonzó. Hálóingben, arcpakolással és hajcsavarókkal a fején, egy sodrófát lengetve várja haza az "urát". A valóságban azonban nem függ sem kortól, sem nemtől, sem etnikai hovatartozástól, hogy kiből lesz a bántalmazó fél.

Miért nem képesek a férfiak kilépni egy bántalmazó kapcsolatból?

 • Nehezen ismerik be maguknak, hogy ők a bántalmazott fél
 • Azt hiszik, hogy "megérdemlik"
 • Úgy gondolják, hogy férfiként mindent el kell viselniük, elvárja a társadalom
 • Vallási okok miatt - A házasság egy életre szól
 • Enged a nő zsarolásának, pl. a gyerekek láthatásával kapcsolatban
 • Félelem a megtorlástól, zaklatástól
 • Anyagi okok miatt

Milyen jelei vannak, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élsz?

A férfi és a nők viselkedés nagyon hasonló ebben az esetben, mégis van néhány különbség.

 1. Sértegetés, megalázás
  Előszeretettel gúnyolódik veled, általában a barátaid, kollégáid előtt.
 2. Teljesítmény kritizálása Semmi nem elég jó neki. Gyakran hallod, hogy az ágyban nyújtott teljesítményed egy nulla, a munkában egy csődtömeg vagy. Nem keresel elég pénzt, nem értesz a gyerekneveléshez, és egyébként is, bármihez nyúlsz, elromlik.
 3. Hibáztatás Azt hajtogatja folyton, hogy azért viselkedik így, mert ezt váltod ki belőle. Ha te másképp csinálnál bizonyos dolgokat, ő egy kezesbárány lenne.
 4. Féltékenység Ellenőrzi a telefonodat. Követ. Folyamatosan kérdőre von, hogy hol volták, kivel voltál, mit csináltál. Belenéz az emailjeidbe. Rettenetes patáliát csap, ha az utcán ránézel egy nőre.
 5. Szex megvonása Az egyik leggyakoribb fegyver a nők kezében a szex és az érzelmek megvonása. Levegőnek néz, látványosan duzzog és tüntetőleg kihordja az ágynemüdet a hálószobából.
 6. Telefon, kulcsok elrejtése Fizikailag megakadályozza, hogy elhagyd a házat. Ezzel arra kényszerít, hogy végig hallgasd amit mondani akar, vagy demonstrálja, hogy az ő akarata érvényesül.
 7. Zsarolás Kilátásba helyezi, hogy ha valami nem az ő igényei szerint alakul, annak következményei lesznek.
 8. Fenyegetőzés Hasonló a zsaroláshoz, de itt már nyíltan kimondja, hogy ha elhagyod megöli magát, vagy nem láthatod a gyerekeket. "Megkeserítem az életed." "Elperlem az utolsó filléred is." A lehetőségek száma végtelen.

Általában a férfiak az erősebb testfelépítésüek és a nagyobb fizikai erővel rendelkezők, így azt gondolnánk, hogy a fizikai bántalmazás csak az ő sajátjuk. Tévednénk.

 • Ütlegelés, rugdosás, hajtépés
 • Pofon
 • Csipkedés, köpködés, karmolás
 • Valamilyen tárggyal, pl. késsel való fenyegetés, hadonászás
 • Az alvás megakadályozása
 • Életveszélyes vezetési stílus (pl. a kormány rángatása, gyorshajtás)
 • A lakás elhagyásának megakadályozása, akár fizikai erőszak által

Mit tehet egy férfi, ha családon belüli erőszak áldozata lett?

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy ez nem a te hibád. Másodsorban soha, semmilyen körülmények között ne alkalmazz fizikai erőszakot, ne üsd meg a partnered! Nem megoldás, ráadásul ezzel csak fegyvert adnál a kezébe, és azt mondhatná, hogy valójában ő az áldozat.

Amennyiben a te vagy a gyerekek, háziállatok testi épségét veszélyezteti a partnered, menjetek minél előbb biztonságos helyre. Ha van lehetőséged készíts felvételeket, hogy később bizonyítani tudd a történteket. Beszélj a dologról olyan emberekkel, akikben megbízol. Egy barát vagy egy családtag külső szemlélőként sokat segíthet. Kérj segítséget szakemberektől vagy a hatóságtól.


10 jel, hogy lelki terrorban tart a párod


1. Indokolatlan féltékenység

A párod állandóan meggyanúsít. Ellenőrzi a telefonodat, kérdőre von, ha meglát egy régi baráttal beszélgetni. Eleinte talán még jól is esik, mert a szerelme jelének értékeled, hogy ennyire ragaszkodik hozzád és nem akar elveszíteni. Később azonban már teljesen visszahúzódsz a csigaházadba és nem állsz szóba senkivel, nehogy veszekedés legyen a vége.

2. Állandó kontroll

Mindig mindent tudni akar. Hová mész, mit csinálsz, kivel találkozol. Perce pontosan el kell számolnod az időddel, be kell jelentened minden programodat. A legjobban azt szereti, ha egyedül nem is mész sehová. Ha ő nem tud veled menni, akkor jobb, ha inkább otthon maradsz te is.

3. Irreális elvárások

Meg kell felelned minden általa támasztott igényeknek. Keress sok pénzt, neveld tökéletesen a gyerekeket. Legyél mindig "szexrekész" és ragyogjon a ház. Vigyázz, ha véletlenül elsóztad az ételt, "ehetetlen szemétnek" titulálja, közli hogy még ennyit sem tudsz megcsinálni, és máris repülnek a tányérok.

4. Elszigetelés a családtól, barátoktól

Szép lassan a barátaid és a családod ellen fordít. Eléri, hogy benne lásd egy személyben a társat, a családot, a barátot, és úgy érezd, hogy senki másra nincs szükséged amíg ő szeret. Mindenkiről van egy rossz szava. Nem adja át az üzeneteket. Mindig akkora szervez közös programot, amikor családi eseményeken kellene részt venni. Addig duruzsol a füledbe, amíg te is más szemmel kezdesz nézni a szeretteidre.

5. Gúnyolódás, sértegetés

Haveri körben te vagy a vicc tárgya. Előszeretettel mesél el számodra kínos történeteket másoknak. Ha hibázol, akkor válogatott sértéseket vág a fejedhez. Negatív megjegyzéseket tesz a külsődre vagy az értelmi képességeidre.

6. Hirtelen hangulatváltozások

Az egyik pillanatban ő a hősszerelmes és a tenyerén hordoz. Ilyenkor úgy érzed, hogy te vagy a világ legszerencsésebb nője. A következő pillanatban már eltorzult arccal üvölt, mert valami nem a tervei szerint alakult. Ilyenkor rendszerint téged vagy másokat hibáztat, de ő sosem felelős semmiért. Eleinte lehet, hogy visszaüvöltesz, de aztán csendben megvárod, amíg kitombolja magát, mert "Olyan jó amikor kedves. Tudom, hogy szeret, csak egy kicsit hirtelen haragú."

7. Szeretet megvonás

Nem beszél veled. Látványosan duzzog. Hiába könyörögsz, hogy beszéljétek meg a dolgokat, ő inkább szó nélkül kivonul a szobából. Nem ölel át, megtagadja a szexet. Mindezt addig, amíg el nem éri amit akar. Feltételekhez köti a szeretetét: "Szeretlek, de... de csak akkor, ha..."

8. B?ntudatkeltés

Téged hibáztat mindenért. Azért is, ha elromlott az autó, azért is, ha a gyerek rossz jegyet hozott haza, de azért is, ha nincs sikere a munkájában. Addig csüri-csavarja a szavakat, amíg a végén te is elhiszed, hogy valamit nem tettél meg vagy valamit elrontottál. Ő nem vállalja a felelősséget a hibáiért.

9. Pénzügyek ellen?rzése

Hiába van saját kereseted, csak azt és akkor vehetsz meg, ha ő jóváhagyja. Ha elmész vásárolni, utána ellenőrzi a számlát, szóvá teszi, ha valamire sokat költöttél. Ő fizeti a számlákat, mert "te úgysem értesz hozzá".

10. Fenyeget?zés

Amikor valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné, esetleg már eleged van és el akarod hagyni, akkor fizikai bántalmazással, esetleg öngyilkossággal fenyegetőzik.

Mit lehet tenni?

Először is ne hidd el, hogy te tehetsz mindenről vagy hogy te vagy a hibás. Tudd, hogy mindig van kiút! Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz szabadulni ebből a párkapcsolatból, kérj segítséget! Szakemberek, különböző egyesületek és hivatalos szervek foglalkoznak a bántalmazott nők jogaival.

Ne feledd, nem csak a fizikai erőszak, "az erőszak". A szavaknak is ugyan akkora ereje van, és ugyan olyan mély sebeket tud okozni, mint egy ütés. Sem a fizikai, sem a lelki bántalmazás nem megengedett egy párkapcsolatban (sem).


Az öngyilkosságra való készülés tünetei


Érzelmi jelek

A tinédzserek lehetnek rosszkedvűek. De nem minden mélabús viselkedést kezelhetünk úgy, mint a tinédzser kor sajátosságát. Van több olyan szokatlan és extrém érzelmi segélykiáltás, ami arra utalhat, hogy a tinédzsereink reménytelenséggel, depresszióval vagy öngyilkossági gondolatokkal küzdenek.

Az első olyan klasszikus tünet a depresszió. Ha a depresszió hetekig fennáll, mindenképpen orvosi/lelkigondozói segítség kell kérni!

ILG - Depresszió! A normális és megszokott tevékenységektől való indokolatlan visszahúzódás a második segélykiáltás. Amikor a tini hirtelen elkülönül a barátaitól, a családjától, a tárgyaktól vagy tevékenységektől, amik addig az életének nagy részét képezték, akkor mindenképpen gyanakodnunk kell valamiféle lelki problémára. A depressziós vagy öngyilkosságra hajló fiatalok hirtelen állandóan egyedül akarnak lenni, vagy bezárkóznak a szobájukba.

A tipikus "vihar előtti" átmenet, amikor a fiatal kedve hirtelen és drámaian javulni kezd egy hosszabb és mély depresszió után. Pszichológusok azt mondják, hogy ez egy nagyon veszélyes időszak, mert innentől kezdve kialakul egyfajta "békesség" a tinédzser lelkében, mert meghozták a végleges döntést. Izgatottak, mert úgy érzik, végre megtalálták a megoldást a problémáikra, és a fájdalmaknak nemsokára véget tudnak vetni. Azoknak a szülőknek nagyon kell figyelniük, ahol a gyermeknek hosszú depressziós múltja van, majd túl hirtelen látszik nagy pozitív változás a hangulatában.

Fizikai jelek

Egy hozzáértő szemű lelkigondozó már ránézésre meg tudja mondani, ha a tinédzser depressziós, vagy öngyilkosságra hajlamos. Ez azért lehetséges, mert a depressziónak szemmel látható, fizikai tünetei is vannak. Ilyen a folyamatos hasfájás, fejfájás és az állandó fáradtság illetve kimerültség. Ha hirtelen a fizikai megjelenés gondatlanná válik olyanoknál, akik korábban adtak magukra, ha a hanyagság és az igénytelenné váló személyi higiénia lesz jellemező rájuk, az szintén azt jelentheti: "Minek törődjek vele? Velem sem törődik senki." Azok a fiatalok, akik pocsékul érzik magukat, néha pocsékul kezdenek kinézni.

ILG - Alvászavar! A megszokott étkezési szokások hirtelen megváltozása, vagy akár az alvási szokásoké szintén a baj jele lehet. Az öngyilkosságra hajlamos tinédzserek hirtelen többet alszanak és kevesebbet esznek, mint korábban.

Végül a testbeszédük is kifejezi a lelki problémájukat: nem tudnak koncentrálni, idegesek és izgágák lesznek, mint akik "be vannak sózva". Másrészről az "őgyelgés", a "bambulás", az állandó álmodozás szintén jellemző tünete lehat annak, hogy valamilyen lelki fájdalmat nem tud feldolgozni a fiatal.

Viselkedésbeli jelek

Akik depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal küzdenek, néha furcsa és ijesztő, a megszokottól teljesen eltérő és új viselkedési formákat vehetnek fel.

A balesetveszélyes viselkedés lehet tudatos vagy nem tudatos figyelem-felkeltési szándék a tiniknél, akik elkeseredetten szeretnék, ha valaki végre felfigyelne rájuk. A fiatalok, úgy érzik, hogy el vannak zárva a többiektől, és ha baleset éri őket, akkor legalább kellő figyelmet kaphatnak. Ez a kiáltás nem csak figyelemért, hanem segítségért is kiált.

A maguk túljátszása, a melodramatikus viselkedés egy másik általános figyelemfelkeltő jel. Emlékszem egy lányra, aki mindig úgy viselkedett, mintha nemsokára itt lenne a világvége. Amikor úgy érezte, hogy a barátai mellőzik, gyorsan a "színpadra állt" és úgy viselkedett, mint egy rossz színésznő, aki valami halálos krízisben van. Nem tartott soká, hogy a barátai kiismerjék és "dobják". Ahogy aztán ez a fantáziavilág összeomlik, tovább kell állnia, és olyan baráti kört keresni, akik úgy reagálnak, ahogy ő szeretné. Szomorú, de ez is egy kiáltás volt figyelemért, a szeretetért, a törődésért, egy olyan lánytól, akit az édesapja érzelmileg elutasított, depresszióban hagyta, és aki emiatt értéktelennek érezte magát.

A hirtelen erőszakossá és agresszívvá váló viselkedés szintén egyértelmű jele, hogy valami nem jól működik. Némelyik öngyilkosságra készülő gyerek verekedik, ordibál, tárgyakat tör össze vagy dobál az egyre gyakoribb dührohamok közepette. Némelyiküket hirtelen megigézik a durva videó játékok vagy az erőszakos filmek. Némelyikük fegyvert vásárol, vagy megpróbál készíteni.

Nagyon sok öngyilkosságra hajlamos fiatal éli úgy az életét, hogy gyorsan vezet, veszélyes fegyveres játékokban vesz részt, vagy életveszélyes játszmákat játszanak autóval vagy kerékpárral (szembe mennek egymással, és az a gyávább, aki elrántja a kormányt). Minden ilyen magas kockázatú tevékenység figyelmet érdemel.

A felszínes alkalmi szexuális kapcsolatok is csak arra valók, hogy csillapítsák az erős depressziós érzéseket. Azok a fiatalok, akik értéktelennek, szeretetlennek, vagy elutasítottnak érzik magukat, szeretetet és elfogadást keresnek a szexuális intimitásban.

ILG - kérjen segítség! A drog és alkoholos befolyás is hozzájárulhat az öngyilkossághoz. Ezek a szerek a felelősek az öngyilkosságért azzal, hogy súlyosbítják és felnagyítják a negatív depressziós érzéseket.

Ha hirtelen lázadóvá és tiszteletlenné válik a tinédzser a szülők felé, a tanárok felé vagy más tekintélyek felé, szintén jelezheti, hogy a gyerek úgy döntött, a saját kezébe veszi az életét. Innentől kezdve többé "nincs szüksége" azoknak a bölcsességére és tanácsára, akiket előtte tisztelt.

A jegyek romlása és az iskolakerülés sem szokatlan, mert ilyenkor a tinik úgy érzik, értelmetlen és lehetetlen az iskolai dolgaikkal foglalkozni.

Azok a fiatalok, akik öngyilkosságon gondolkoznak, sokat foglalkoznak a halállal. Sokszor verseket írnak, rajzolnak, amiknek a halál vagy más morbid témák vannak a középpontjában. A zenei ízlésük megváltozhat, és olyan fajta zenéket kezdenek el hallgathatni, amik a halált dicsőítik, a reménytelenséget és az okkult dolgokat. Az, hogy folyton a halálon jár az eszük, arra vezetheti őket, hogy befessék a hajukat, vagy feketébe öltözzenek.

Egyértelmű jel, ha a tinédzser el kezd felkészülni a halálra, mert eldöntötte, hogy öngyilkos lesz. Sokan, akik meghozzák a döntést, elkezdik szétosztogatni a személyes tárgyaikat a közeli barátaik, és családtagjaik között. Elbúcsúznak, és minden személyes dolgot elintéznek. Azután beszerzik a szükséges eszközöket az öngyilkossághoz (kötél, fegyver, gyógyszerek?)

Talán furcsának tűnik, hogy ezt a viselkedésbeli jelet hagytam utoljára, de tény, hogy sok szülő nem hallja meg ezt a leghangosabb kiáltást. Az öngyilkossági kísérletet nem lehet könnyedén venni. Ahogy Dr. Walter Byrd a Minirth-Meier Klinika orvosa mondja: "Minden öngyilkossági kísérletet nagyon komolyan kell venni, akár előre eltervezett volt, hogy véget vessen az életének, akár egy elkeseredett cselekedet, hogy kiprovokálja a többiek figyelmét és segítségét."

A körülmények jelei

Kutatók és tanácsadó szakemberek megjelöltek több olyan élethelyzetbeli változást, amitől a fiatalok mélyebbre kerülhetnek, mint azok az emberek, akiket ezek nem érintenek meg. Ezek az események okozhatnak kudarcélményt, magányt, depressziót és öngyilkossági hajlamot. Egy tanulmány kimutatta, hogy az öngyilkossági kísérletet elkövetők 76 százalékánál volt megfigyelhető egy vagy több ezek közül a változások közül.

A tinédzserek hajlamosak lehetnek öngyilkosságra, ha elveszítik a barátaikat, a csoportbeli rangjukat, vagy ha a család új helyre költözik. Másik ilyen veszélyt jelentő szituáció lehet a szerelmi szakítás, egy barát vagy szeretett ember halála, a szülők válása, vagy iskolai bukás. A szülőknek különösen érzékenyeknek kell lenni a tinédzserek érzelmi szükségleteire az ilyen személyes krízisek alatt. Néha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ők is ugyanolyan könnyen alkalmazkodnak, mint mi ő de ez nem így van! ők még csak gyerekek!

Verbális jelek

Azok a szülők, akik rendszeresen beszélgetnek a gyermekeikkel, meghallhatják az öngyilkossági szándékra utaló verbális jeleket is. Azok a gyerekek, akik ilyesmiket mondanak: "Többé már nem okozok neked problémát!", "Már semmi sem számít!", "Nem foglak látni többé!" vagy "Bár már meghaltam volna?!" Ők elárulják magukat.

ILG - Segítség! Gyakran mondják, hogy aki öngyilkosságról beszél, az úgysem fogja megtenni. Ne higgyük el! Ez csak legenda! A legtöbb öngyilkossági kísérlet megelőzhető lenne, ha észrevennénk a jeleket. Minden ilyen jelet és kiáltást nagyon komolyan kell venni!

Amikor Derek Redmond elesett a versenypályán az 1992-es nyári olimpián, csodálatos dolog történt. Ahogy felállt, és elkezdett sántikálni a pályán, hogy befejezze kört, az édesapja lejött a lelátóról, félrelökte a biztonsági embereket, odament a fiához és átölelte. Miközben a fia feje a vállán feküdt, és a tömeg éljenzett, Jim Redmond körbevezette a fiát a pályán egészen a célig. Később megtudtuk, hogy amikor Jim Redmond odaért a fiához, azt mondta neki: "Együtt fogjuk befejezni."

Amikor a gyerekeink vagy a fiataljaink sírásban törnek ki a nehéz tinédzserévek alatt, akkor meg kell hallgatnunk őket, melléjük állni, felsegíteni őket, támogatni őket, és megmondani nekik, hogy együtt fogunk velük dolgozni, hogy legyőzhessék a nehézségeket, amik előttük állnak. Együtt! És ahogy együtt sétálunk, meg kell mutatnunk nekik Jézus Krisztust, aki az egyetlen reményünk, hogy kitartsunk. Ő az, aki azt mondja mindannyiunknak: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek."


Mi a lelkigondozás?


A lelkigondozás és a lelkigondozó

1. Mi a lelkigondozás?

A címben megfogalmazott kérdésre nagyon röviden válaszolva, azt kell mondanunk, hogy "a lelkigondozás az életkérdésekről folytatott beszélgetés". Ezek az életkérdések általában valamilyen válsághelyzetben kerülnek előtérbe. Válsághelyzet kialakulhat például valamely családi, munkahelyi, iskolai probléma kapcsán, életkori váltásoknál, balesetnél, betegségben.Lelki gondozás Ezekben a helyzetekben az ember lelke mélyéig megrendülhet. Kérdések fogalmazódnak meg benne, amelyekre nem vagy csak nehezen talál választ. Ilyenkor az élet alapjait érintő témákra és egyszerűen a folytatásra ("hogyan tovább?") egyaránt rákérdezhet. Feszültség, békétlenség alakul ki a válsághelyzetben lévő emberben, amely természetesen kapcsolataiban is megjelenik. A lelkigondozás e problémaegyüttes megoldásában igyekszik segítséget nyújtani.

A lelkigondozás a kialakult hit-, érték- és kapcsolati válság megoldásában támogatja a bajba jutott embert, de nem konkrét javaslatokkal, hanem abban segítve, hogy ő maga felismerje: saját belső erőit mozgósítva miként tud válaszokat találni kérdéseire, hogyan találja meg életútján a továbbhaladás lehetőségét.

Gyökössy Endre lelkigondozói hitvallását felhasználva azt mondhatjuk: a lelkigondozás az a segítő foglalkozás, amely az ember "egész-ségét" szolgálja. Erről az egészségről, pedig akkor beszélhetünk, ha "háromdimenziós" kapcsolati rendszerben szemléljük a lelkigondozottat, aki kapcsolatban van az Istennel ("fölfelé"), önmagával ("befelé"), illetve embertársaival és a természettel ("kifelé"). Egyik irányba sincs olyan sérülés, amely előbb-utóbb ne vonná maga után a másik két kapcsolati szál problémáját is.

H. C. Piper "párbeszédnek" nevezi e kapcsolatrendszert. A lelkigondozás célja, hogy az önmagammal, Istennel, felebarátommal és a természettel folytatott dialógusomat megbékéltség jellemezze. Ennek hangja csendül ki a bevezetőben idézett 131. zsoltárból is.

2. A lelkigondozó

A lelkigondozó az a segítő szakember, aki a különböző élethelyzetekben és a Lelki gondozó válsághelyzetekben lévő lelkigondozottal folytat beszélgetést, melynek során támogatja őt hármas kapcsolati rendszere épségének helyreállításában. Szakemberként megfelelő képzettséggel és egyre bővülő gyakorlattal kell rendelkeznie. Szakmai eszközeivel segíti a lelkigondozottat, hogy az ki tudja mondani, mit érez, mi a problémája, és saját erőforrásait felhasználva megoldást tudjon találni.

Annak megfelelően, hogy milyen helyszínen (terepen) találkozik lelkigondozottjával illetve milyen természetű problémákkal, kérdésekkel foglalkozik, különféle szakterülethez sorolhatjuk a lelkigondozókat. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének közelmúltbéli szakirányú továbbképzése három szakágat különböztetett meg:

 • szociális és családsegítő lelki-gondozó;
 • sport- és ifjúsági lelkigondozó;
 • kórházi lelkigondozó.

3. A lelkigondozó eszközei, a lelkigondozás jellemzői

Milyen módszerekkel tud segíteni a lelki-gondozó? Milyen eszközei vannak? Milyen szemlélettel kell közelednie a lelkigondozotthoz? A következő szempontok a lelkigondozó nem specifikus eszköztárához tartoznak, ezeket tudja a spiritualitás szolgálatában is alkalmazni.

Emberközpontúság (kliens- vagy gondozottközpontúság): A lelkigondozó arra "indul el" a lelkigondozott életútján, amerre és amilyen tempóban a kliens akarja. Az ő érzéseit, véleményét fontosabbnak tartja, mint a sajátjait. Megérteni szeretné őt, és nem megváltoztatni. Elfogadja abban a helyzetében, amelyben van, esetleg eltérő világnézetével, értéksorrendjével együtt.

Nondirektivitás: A lelkigondozó nem akar kész recepteket, megoldásokat adni a lelkigondozottnak. Nem a saját, hanem lelkigondozottja megoldását keresi. Nem ítéli el őt, nem akarja megtéríteni, nem olvas rá nagy igazságokat. Elkerüli a moralizálást, a dogmatizálást, az általánosítást, tudja, mikor van helye a meghallgatásnak, és mikor a tanításnak.

Empátia: A lelkigondozó a lehető legjobban próbálja magát beleélni lelkigondozottja érzéseibe, helyzetébe. Visszajelzéseivel így tudja segíteni őt helyzetének és teendőinek megértésében.

Meghallgatás: Az egyik legfontosabb eszköz a lelkigondozó kezében. Nem egyszerűen csak hallgat, hanem aktív figyelemmel meghallgatja a másikat. Jelen van a számára, neki ajándékozza figyelmét, idejét, önmagát. "Csupa füllé" válik érte.

Tapintat: Válsághelyzeteiben, például betegsége idején a megszokottnál is érzékenyebbé válhat az ember. De a lelkigondozó ettől függetlenül is a tapintat eszközével jelezheti lelkigondozottjának, hogy nem akarja őt kifaggatni, kikérdezni, annyit szeretne megismerni életéből, helyzeteiből, amennyit az meg akar neki mutatni.

Türelem: A tapintattal és az emberközpontúsággal kapcsolatos jellemző. A kísérés során a lelkigondozó a beszélgetés témáiban elfogadja azt a haladási sebességet, amelyet a lelkigondozott diktál számára. Nem sietteti, sőt engedi "megpihenni" is, ha a beszélgetés esetleg túl gyors elmélyülése során elfárad, vagy visszaretten egy-egy számára nehezebb téma előkerülésekor.

Felelősségteljesség: A lelkigondozó szakmai felkészültsége miatt felelősséget tud vállalni az általa irányított lelkigondozói kapcsolatért. Igyekszik elkerülni azt, hogy lelkigondozottja a kapcsolat következtében tovább sérüljön. Ugyanakkor a lelkigondozott életéért és döntéseiért nem vállalhat felelősséget.

Interdiszciplinaritás: A lelkigondozó, mivel az egész ember gyógyítására törekszik, kész és képes arra, hogy az ugyanezen célt elérni törekvő más szakemberekkel gyümölcsözően együttműködjön.

Ökumenizmus: Hitünk, hitéletünk, szertartásaink lehetnek más-más árnyalatúak, de a betegség, a szenvedés ugyanazokat a kérdéseket, érzéseket hívja elő belőlünk. Eltérő vallású lelkigondozóként és lelkigondozottként egymás mellett térdelünk, amikor a szenvedés mély titkával találkozunk. "A tantételek vitára csábítanak. A szenvedéstételek térdre kényszerítenek. Térdelve pedig nem illik vitatkozni, annál inkább együtt, egymásért, betegeinkért imádkozni. A lelkigondozás nem tantételekkel, hanem szenvedéstételekkel találkozik."

4. Spiritualitás

4.1. Mindig jelenlévő háttér és horizont

"Az Isten van valamiként: / Minden Gondolatnak alján. / Mindig neki harangozunk"

Ady Endre egyik istenkereső verséből való az idézet. Amit a költő megfogalmaz, azt a lelkigondozói beszélgetésben is megtapasztaljuk, és a lelkigondozás legfontosabb szintjének tartjuk. Minden emberben jelen van a transzcendencia utáni vágy. Sosem az a kérdés, hogy van-e ez a spiritualitás, hanem hogy mihez kezdünk vele.

A spiritualitás különösen fontos szerepet játszik a klinikai lelkigondozás egyik speciális területén, a hospice munkában, de nemcsak ott jelenik meg keretként, hídként és a szakemberek szellemiségében, hiszen a transzcendens valóság keresése mindenkiben jelen lévővágyakozás az élet végső kérdéseinek, problémáinak megértése és megoldása után.

A spiritualitás erőtér vagy beszélgetési közeg is: ez az, ami a lelkigondozói beszélgetést a leginkább megkülönbözteti minden más segítő beszélgetéstől, a szociális munkásétól a pszichoterápiás folyamatig.

4.2. Spiritualitás és nondirektivitás

A lelkigondozás nemcsak lelkigondozott-központú, hanem istenközpontú is. Ez azonban csak a lelkigondozó számára jelent természetes kötelességeket: megéli istenkapcsolatát, imádkozik, tagja egyházi közösségének, ápolja hitét.

Ugyanakkor a nondirektivitásnak a spiritualitás terén is meg kell nyilvánulnia: a lelkigondozó sohasem akarja rákényszeríteni hitét gondozottjára, sosem tárja elé azt kész megoldásként. Hite, spiritualitása a legtöbbször valóban csak háttérként és erőforrásként jelenik meg. Csak akkor esik szó vallásról, hitről, Istenről, ha a lelkigondozott erre a vidékre hívja kísérőjét.

A lelkigondozó mindig tiszteletben tartja, ha a másik hite nem tudatos, nem ápolt és nem élő, de ha meghívást kap erre, akkor segít a lelkigondozottnak, hogy ez a kapcsolati szála is gyógyuljon, vagy ennek az erőforrásnak a segítségével is történjék értelemkeresése.

5. Az "Emmausz-modell" a lelkigondozásban

Isidor Baumgartner Pasztorálpszichológiájában nemcsak egy külön részt szentel az Emmausz felé induló tanítványok története elemzésének és ennek kapcsán a gyógyító lelkigondozás bemutatásának, hanem egész művének keretelbeszélése is ez az evangéliumi jelenet. A tanítványok Jeruzsálemből Jeruzsálembe (a közösségből vissza a közösségbe) jutnak Emmauszon keresztül. Eközben megélik válságukat, áthaladnak meg nem valósult elvárásaik romjain, Jézus meghallgatja őket, az Írás magyarázatával segít, hogy megértsék, mi történt velük, majd a közös ünnepléssel erőt ad nekik a visszatérésre.

A Baumgartner által megfogalmazott fokozatokhoz szeretném hozzákapcsolni Margareth Dougherty szerzetes nővér elnevezéseit a lelkigondozói kapcsolat négy szintjéről.

5.1. Jelenlét - közösség

"Egyszer csak maga Jézus közeledett, és csatlakozott hozzájuk." (Lk 24,15)

A kapcsolat első szakaszában a két ember közeledik egymáshoz. Bizalmi kapcsolat alakul ki köztük. A lelkigondozó vállalja a közösséget gondozottjával, kimutatja érdeklődését, hogy részt szeretne venni a másik életében, el szeretné kísérni őt. A lelkigondozott pedig megtapasztalja, hogy nincs egyedül, útitársra lelt, amikor talán a legjobban egyedül érezte magát. A bizalmi kapcsolat kialakulása és megerősödése teszi lehetővé, hogy a lelkigondozott ki merje mondani problémáit, érzéseit, és elindulhasson az a folyamat, amely lehetőséget teremt a gyógyulásra.

5.2. Meghallgatás - szolgálat

"Megszólította őket: Miről beszélgettetek itt az úton?" (Lk 24,17)

A lelkigondozói kapcsolat második szakaszában van lehetősége a gondozottnak, hogy elmondja mindazt, ami foglalkoztatja őt. Itt a meghallgatás aktív figyelmet jelent, emellett például az érzelmek visszatükrözésével segít a lelkigondozó, hogy még mélyebben és pontosabban megfogalmazódjék mindaz a teher, amelynek hordozására egyedül képtelen a másik, s mindaz a kérdés, amelyre egyedül nem találja a választ. Sokszor tapasztalható a lelkigondozás folyamán, hogy "pusztán" a meghallgatás is képes gyógyítani. A meghallgatott ember ennek során átéli, hogy van valaki, aki figyel rá, akit érdekel az, amit ő mond. Olyan dolgok is szóvá tehetők ilyenkor, amelyek családtagok, barátok körében esetleg nem.

5.3. Értelemkeresés - bizonyságtétel

"Aztán Mózesen elkezdve az összes prófétánál megmagyarázta nekik, amit az Írásokban róla írtak." (Lk 24,27)

A feltárt saját erőforrások segítségével ebben a szakaszban következhet a továbblépési lehetőség körvonalazása. A lelkigondozott kísérője segítségével vissza tud nyúlni olyan gondolatokhoz, értékekhez, amelyek szerint korábban irányította az életét, és azok ismét iránymutatóvá válhatnak számára. Megválaszolhatja az alapkérdést: "Mi ennek az értelme az életemben?" Ezen a ponton lehet helye egy-egy szentírási képnek, történetnek vagy a lelkigondozó személyes hite megvallásának, abban az esetben, ha az előreviheti a másikat.

5.4. Imádság - liturgia

"Kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta nekik." (Lk 24,30)

Dougherty nővér nemcsak arra figyelmeztet, hogy nem biztos, hogy valamennyi lelkigondozói beszélgetés sorban végighalad mind a négy fázison, hanem az is előfordulhat, hogy az egyes szakaszok közt ide-oda lépkednek a résztvevők.

Az imádság vagy egy-egy vallásos szertartás, szimbólum nem feltétlenül része a segítő kapcsolatnak. Lehet, hogy ennek során Isten neve el sem hangzik, mégis "igazi" lelkigondozói beszélgetés zajlik. Ugyanakkor lehetséges, hogy a kísérő és a kísért ember "Isten szerető hallgatásába" merül egy-egy konzultáció során.

Ezekben az esetekben természetesen nemcsak vallásos, hanem "hétköznapi liturgiára" is sor kerülhet. Félbemaradt gyász esetén ez jelentheti a búcsú szavait vagy akár szemrehányás utólagos szavainak kimondását vagy a problémákat, kérdéseket jelképező kövecskék földíszítését egy-két virággal, így fejezve ki a megtalált válaszokat, az életkérdések meglelt értelmét.

(Faragó Artúr: "Palántának lenni jó!" A lelkigondozás napjainkban a Váci Egyházmegyében Tapasztalatok, ötletek és tervek Szakdolgozat, Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet, Budapest, 2008, 6-12)

Magyarországi Református Egyház, Református Missziói Központja, Református Internetes Lelkigondozás
Éjszaka is várjuk a hívásod mindennap 17 - 01 óra között, Skype ID: lelkigondozas1! Emberi kapcsolatok, a személyiség vonatkozásai, hitbeli, egyházzal kapcsolatos kérdések tekintetében. Református Telefon-lelkigondozás
1151 Budapest, Alag utca 3.
Budapest
Hungary
PriceRange: 0.00 HUF
Phone: +36 1 201 0011
E-mail: info@telefon-lelkigondozas.hu
Skype: Skype ID: lelkigondozas1
SubOrganization: Református Telefon-lelkigondozás Website:

A weboldalunk cookie-kat(sütiket) használ, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Rendben